Filformat

Sånn lagrer du dine bilder for print

Vi på Lundeby ligger foran når det gjelder bildeproduksjon. Og vi er opptatt av å alltid ligge i toppen når det gjelder kvalitet og service til våre kunder! 

Vi vil derfor hjelpe deg å oppnå det beste resultatet på dine bilder, her får du tipsene for å komme dit.

Innstillinger

Det er meget viktig å følge våre innstillinger for å oppnå beste resultat. Dette for å matche våre maskiner og skjermer sånn at vi kan garantere en god kvalitet.

Filformat

JPEG
TIFF

Fargeprofil

Adobe RGB

Filformat

Send inn bildene i JPEG format da det i de aller fleste tillfeller fungerer fint og går kjappere å laste opp og håndtere. Skal vi forstørre bildene tar vi gjerne emot Tiff-filer (uten lag).

Med disse formatene kan du kjenne deg trygg at ingenting forandrer seg på veien, med farger og fonter.

Se instillinger for lagring i Photoshop og Lightroom nedenfor.

Photoshop

Lightroom

PNG – BMP – GIF – PSD…

Produseres uten garantier.

GIF og PNG er webformat som ikke har noen innebygd fargeprofil. PSD er Photoshops arbeidsformat som kan forandres på veien, BMP er et windowsformat der bildene kan bli speilvendt, PDF med riktige innstillinger som inneholder JPEG-filer med riktig fargeprofil kan brukes til brosjyrer mm.

OBS! Vi kan printe i stort sett hvilke formater som helst… men kan da ikke garantere høyeste kvaliteten.

Fargeprofil

Det er meget viktig at alle bilder lagres med innbeddet fargeprofil.

Adobe RGB

Uten profil kan vi ikke vite hvilken fargerymd vi skal konvertere bildet fra.

Når vi produserer sammensatte produkter så er det viktigt at alle bildene er Adobe RGB.

Sett opp Photoshop som instruksen nedenfor:

Største forskjellen ses på Digitaltrykk der sRGB blir overmettet og blir for røde. Dette er et stort problem da det er mikset farge og svart/hvite bilder på samme kort eller album. For å dempe de røde fargebildene fjernes magenta, da oppstår problemet med de svart/hvite bildene da det også fjernes magenta på dem. Resultatet blir da at svart/hviten får et grønnstikk (magenta er motsatsen til grønn, Gul er motsatsen til blå).

Så for beste resultat lagre med AdobeRGB og kjør et action på svart/hvite bilder.

Kalibrert bildeskjærm

Den siste viktige tingen er å se riktige farger på din skjerm. Det finnes forskjellige skjermer og kalibreringsutstyr. (Vi rekommanderer Eizo skjermer som er meget bra på å vise et stort fargeområde som Adobe RGB).

For å sjekke at din skjerm återger riktige farger er det fint å ha en referanse, for eksempel et fargekopi som du kan jevnføre med samme bilde på din skjerm. Du kan sende inn et bilde 20×30 som referansekopi gratis fra oss. Velg et bilde med mange farger og nyanser (Og husk å lagre riktig med Adobe RGB). 

Betrakte referansebildet i normalt innendørs dagslys og se til at skjermen ikke har sterkt lys eller sterke farger i omgivingen mot eller bak skjermen.

Tips

Noen enkle tips vi opplever fungerer fint

Kameraprofil

Still kamerat til å fotografere
i Adobe RGB profil.

Redigere bilder

Last inn og redigere bildene, lagre dem i Adobe RGB for print.

Konverter bildene til nett

Konverter bildene til sRGB for nettbruk, for eksempel til nettsiden og sosiale medier. Også sånn at dine kunder kan se og dele på nett.